Pizza na cienkim cieście z dodatkami jakie lubimy. Proste i szybkie przygotowanie. Rewelacyjny rezultat i smak.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz
- Ketchup do pizzy (jako sos)
- przyprawa do pizzy
- ser żółty gouda
- szynka
- salami
- papryka czerwona i żółta
- cebula
- pieczarki
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże zalać 1/2 szklanki letniej wody. Z Mąki, 2 łyżek oleju, soli i rozpuszczonych drożdży wyrobić ciasto. Uformować kulę, oprószyć mąką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinkę. W tym czasie umyć i pokroić warzywa. Starkować ser. Pokroić wędliny na małe kawałki.
Gdy ciasto wyrośnie umieszczamy je w wysmarowanej dwoma łyżkami oleju formie. Rwiemy kawałki i kleimy jeden do drugiego. Można też ciasto rozwałkować na cienki placek i położyć w formie. Pozostawiamy grubsze brzegi. Ciasto smarujemy ketchupem lub sosem. Na to kładziemy resztę dodatków według uznania. Posypujemy serem i przyprawami. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 225*C.
DOBRE RADY:
Pieczarki warto obsmażyć lub podgrzać w mikrofalówce w celu pozbycia się nadmiaru wody.
Na pizze możemy położyć tak na prawdę wszystko co lubimy.
Życzę Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz