4.06.2013

Pizza Domowa


    Pizza na cienkim cieście z dodatkami jakie lubimy. Proste i szybkie przygotowanie. Rewelacyjny rezultat i smak. 



SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz 
Dodatki:
  • Ketchup do pizzy (jako sos)
  • przyprawa do pizzy
  • ser żółty gouda
  • szynka
  • salami
  • papryka czerwona i żółta
  • cebula
  • pieczarki

PRZYGOTOWANIE:
Drożdże zalać 1/2 szklanki letniej wody. Z Mąki, 2 łyżek oleju, soli i rozpuszczonych drożdży wyrobić ciasto. Uformować kulę, oprószyć mąką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinkę. W tym czasie umyć i pokroić warzywa. Starkować ser. Pokroić wędliny na małe kawałki. 
Gdy ciasto wyrośnie umieszczamy je w wysmarowanej dwoma łyżkami oleju formie. Rwiemy kawałki i kleimy jeden do drugiego. Można też ciasto rozwałkować na cienki placek i położyć w formie. Pozostawiamy grubsze brzegi. Ciasto smarujemy ketchupem lub sosem. Na to kładziemy resztę dodatków według uznania. Posypujemy serem i przyprawami. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 225*C. 

DOBRE RADY:
Pieczarki warto obsmażyć lub podgrzać w mikrofalówce w celu pozbycia się nadmiaru wody.
Na pizze możemy położyć tak na prawdę wszystko co lubimy.

Życzę Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz