25.06.2013

Gołąbki


        Na pewno każdy zna smak pysznych gołąbków. Wczoraj naszło mnie żeby je zrobić. Mąż kupił wszystkie potrzebne produkty i dziś mieliśmy na obiad to klasyczne polskie danie. 


SKŁADNIKI:
  •  główka kapusty (białej)
  • 1 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
  • 300 g ryżu
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • pęczek cienkiego szczypiorku
  • majeranek ( ja użyłam suszonego)
  • mały ząbek czosnku
  • 2 kostki wywaru mięsnego

PRZYGOTOWANIE: 
Kapustę musimy sparzyć. Ja to robię tak: gotuję w dużym garnku wodę i do niej wkładam całą główkę kapusty. Nacinam nożem nerwy przy głąbie (w koło niego) i wbijam tam widelec, żeby móc kapustą manewrować. Stopniowo odrywam kolejne liście jak zmiękną i wyciągam je na talerz, gdzie sobie stygną. Potem trzeba z każdego liścia odciąć zgrubienie nerwu, tak żeby był cienki liść, co ułatwi zwijanie gołąbka. 

Farsz przygotowujemy między innymi z ryżu, który trzeba ugotować według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Ja użyłam dziś ryżu sypkiego. Stosunek 1:2 czyli musi być dwa razy więcej wody niż ryżu. Ryż wrzucamy na gotującą się wodę i czasem mieszając gotujemy na malutkim ogniu przez około 15 minut pod przykryciem.

Mięso mielone mieszamy z solą i pieprzem. Gdy ryż przestygnie dodajemy go do mięsa. Doprawiamy jeszcze posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki i czosnkiem oraz majerankiem. Wszystko mieszamy. Na wcześniej przygotowane liście kładziemy łyżką farsz formułując go w walec. Zwijamy gołąbka tak, by mięso nie wylatywało. Tak jakby w kopertkę. Najpierw pokrywając farsz potem zaginając brzegi liścia do środka i zwijając wszystko jak roladkę. 


Gołąbki umieszczamy ciasno w dużym garnku, w którym na spodzie warto położyć parę liści kapusty, żeby się nie przypaliło. Zalewamy przygotowanym gorącym bulionem z kostek (1 litr). Na wierzch kładziemy liście, które zostały. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 1-1,5 godziny. Tak, żeby kapusta była miękka. 

DOBRE RADY:
Zaletą ryżu sypkiego jest to, że nie musimy wylewać wody, bo ryż wszystko "wypija". Dzięki temu nie pozbywamy się cennych składników odżywczych, jak się to robi w przypadku woreczków z ryżem.
Przyprawy można użyć według uznania. Zamiast szczypiorku można dodać podsmażoną cebulę.
Jeśli lubimy sosy można przygotować sos pomidorowy, my z mężem jemy gołąbki z ketchupem :P
i z chlebem.

Życzę Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz