4.06.2013

Drożdżowe roladki z szynką, serem i ziołami


   Danie zachwyci dorosłych jak i dzieci. Jest łatwe w przygotowaniu. Nadaje się jako ciepła i zimna przekąska. W smaku przypomina pizzerkę. Jedno z ulubionych potraw mojego męża.  








SKŁADNIKI: 

Ciasto :
  • 500 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 300 ml letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
  • 200 g szynki
  • 400 g sera gouda
  • 1 cebula
  • 5 dużych pieczarek
  • mieszanka różnych ziół (ja dodałam świeże zioła: rozmaryn, tymianek, bazylia, majeranek)
  • 3 jajka
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Drożdże wymieszać z mlekiem i dwoma łyżkami mąki. Po kwadransie do rozczynu wsypać resztę maki i wyrobić ciasto. formować je w kule, oprószyć mąką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Szynkę pokroić na drobno. Ser zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki obrać i pokroić na drobną kostkę. Szynkę, ser, pieczarki  i cebulę wymieszać z żółtkami. Dodać zioła, przyprawić solą i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą.  Odstawić do lodówki.
Gdy ciasto już podwoi swoją objętość dodać sól i jeszcze raz wyrobić potem rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 na 30cm. Na ciasto nałożyć farsz. Zwinąć w roladę. Roladę pokroić nożem w plastry. Plastry ułożyć ostrożnie na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Piec w 200*C przez 20 minut.

DOBRE RADY:
Z podanych składników wychodzi około 25 plastrów roladki.
Czas przygotowania farszu zajmuje około 20min. Tak na prawdę przygotowanie byłoby bardzo szybkie, gdyby nie czas oczekiwania na wyrośniecie ciasta.
Pod koniec pieczenia warto włączyć termoobieg, wówczas roladki się przyrumienią.
Farsz można zmodyfikować według uznania i gustu.

Życzę Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz