17.12.2014

Olej tymiankowy


      Olej smakowy jest w tym fajny, że nie musimy już dania przyprawiać. Powiedzmy :P
Taki olej świetnie sprawdzi się do sałatek czy nawet do smażenia.



Składniki:
  • olej rzepakowy
  • świeży lub suszony tymianek (gałązki)



Przygotowanie:
Wlewamy olej do buteleczki. Następnie wkładamy parę gałązek tymianku. Zamykamy butelkę i odstawiamy na parę dni.






Ciekawostka
Tymianek dodaje się do tłustych potraw - mięsa, pieczonych ziemniaków, kiełbasy, jaj smażonych na bekonie i sera. Znakomicie nadaje się także do potraw z roślin strączkowych. Tymianek stosowany jest również podczas przygotowywania marynat, octu ziołowego oraz w procesie kiszenia i marynowania ogórków. Doskonale usuwa specyficzny zapach morskich ryb.



Więcej na stronie:
https://www.tesco.pl/smaczna-strona/produkty/tymianek-ciekawostki-182.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz