16.05.2013

Pierś kurczaka z ziołowo - pieczarkowym farszem


        Jak jesteś znudzona smażonym kurczakiem to wypróbuj mój przepis.
Zwykła pierś, a zrobiona w inny sposób. Smaczna i soczysta pierś kurczaka. Mój mąż powiedział, że wyszło pyszne :) Smakowało też moim dzieciakom.



SKŁADNIKI:
  • piersi z kurczaka
  • 5-6 pieczarek
  • świeży rozmaryn i tymianek  (mogą być suszone)
  • pieprz i sól
  • słodka papryka
  • koperek
  • olej do smażenia

                                                                                    PRZYGOTOWANIE:
Piersi kurczaka myjemy i osączamy. W środku robimy tak zwaną kieszonkę na farsz.
Farsz sporządzamy z pieczarek, które obieramy, rozmarynu i tymianku. Zioła myjemy i obieramy z listków. Pieczarki i zioła mielimy w rozdrabniaczu. Następnie wkładamy to ciasno do kieszonki w piersi. Mięso solimy, pieprzymy i posypujemy słodka papryką oraz koperkiem. Następnie kładziemy je na rozgrzany olej i smażymy rumieniąc z obu stron. Potem przykrywamy pokrywką patelnię i dusimy około 10 - 20 minut na małym ogniu. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.


DOBRE RADY:
Zioła do farszu mogą być suszone. Dzięki pieczarkom mięso będzie soczyste. Jeśli ktoś ma ochotę może dodać do farszu ser. Podczas duszenia powinien wytworzyć się wywar (sos), którym potem możemy podlać ziemniaki. Piersi nie należy smażyć i dusić zbyt długo, bo zrobią się suche.

Życzę Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz