5.05.2013

Pieczywko czosnkowe


    Kolejny sposób na odświeżenie czerstwego pieczywa. W roli głównej bułka.
Łatwy i dobry sposób na pyszną i kolację.



SKŁADNIKI:
  • bułka kajzerka lub bagietka
  • masło
  • czosnek
  • ser żółty

PRZYGOTOWANIE:
Bułkę kroimy na mniejsze porcje; wzdłuż lub w poprzek. Smarujemy masłem. Czosnek obieramy z łupin i rozdrabniamy (ja używam wyciskarki) i nożem nakładamy na bułkę rozsmarowując. Na to kładziemy ser. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do180*C i pieczemy przez około 10-15min.

DOBRE RADY:
Pod koniec pieczenia warto nastawić termoobieg na około 2-5min..
Nie trzymajmy pieczywka dłużej w piekarniku niż 10-15 min, bo bułka może być przez to za mocno chrupka :P Gdy ser się rozpuści danie jest gotowe.
Gdy zapach czosnku nadmiernie nam przeszkadza można wypić mleko, które go złagodzi.

Życzę Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz