7.05.2013

Naleśniki ze szpinakiem i serem Feta


     Dobry przepis na naleśniki ze szpinakowym farszem. Dość prosty i szybki sposób na obiad lub kolację. Przepis na ciasto jest na około 14 placków.




SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 800g mąki
  • 400ml mleka
  • 400ml wody (najlepiej gazowanej)
  • 3 jaja
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia


Farsz:
  • pęczek szpinaku (do kupienia w warzywniaku)
  • 2 żółtka
  • 300g sera Feta
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 80g żółtego sera
  • 200g boczku wędzonego
  • 3-5 ząbków czosnku
  • masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę miksujemy z jajkami, mlekiem i wodą. Doprawiamy solą i gałka muszkatałową. Odstawiamy do lodówki na około 20 minut.
Szpinak przebieramy, usuwamy grubsze łodyżki. Płuczemy i wrzucamy do garnka z odrobina wrzątku na dnie. Mieszamy i ogrzewamy szpinak przez kilka minut. Kiedy zmięknie, osączamy i siekamy.
Czosnek obieramy i siekamy (ja używam wyciskarki). Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle z czosnkiem. Do tego dodajemy posiekany szpinak. Dusimy przez 5 minut. Potem łączymy z drobno pokrojoną fetą, żółtkami i śmietaną. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Smażymy naleśniki z ciasta (mi wyszło prawie 14). Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy w rulonik. Naleśniki układamy w wysmarowanej olejem blaszce (może być naczynie żaroodporne). Zapiekamy przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku do 200*C. 5 minut przed końcem posypujemy placki startym żółtym serem.

DOBRE RADY:
Jeśli chcemy przygotować więcej farszu trzeba dodać więcej szpinaku 2-3 pęczki.
Jeśli nie lubimy boczku można go nie dodawać.
Im krócej gotujemy szpinak tym więcej witamin zachowa.

Życzę Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz