14.06.2013

Kruche ciasteczka


     Prosty przepis na smaczne ciasteczka na każdą okazję. Plusem ich jest to, że mogą długo leżeć i się szybko nie psują.    

    Fotka wkrótce

SKŁADNIKI:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 roztrzepane jajko do smarowania
  • świeżo otarta skórka z cytryny
  • cukier kryształ lub kakao do posypania 

PRZYGOTOWANIE:
Z mąki i masła wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy cukier puder, jajko i skórkę otartą z cytryny. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Potem rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra lub cieniej. Wykrawamy foremką gwiazdki lub inne kształty. Można też nożem wyciąć trójkąty tzw. łamańce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Ciasteczka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy cukrem kryształem lub ciemnym kakaem. Pieczemy w gorącym piekarniku (około 180-200*C) przez 15 minut na złoty kolor.

DOBRE RADY:
Pod koniec pieczenia jeśli ciastka nie mają złotego koloru włączmy termoobieg. 
Tak przygotowane ciastka można przechowywać nawet kilka tygodni.

Życzę Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz