19.11.2014

Syrop Cebulowy


    Smak z dzieciństwa.........

W okresie jesienno - zimowym wszyscy w koło kichają, kaszlą i prychają. Pogoda też nie sprzyja, bo jest wilgoć w powietrzu, gdzie wręcz unoszą się zarazki. Łatwo o przeziębienie czy inną poważniejszą chorobę. W aptekach jest wiele syropów i leków na przeziębienie aż oczopląsu można dostać. Człowiek dosłownie się gubi co ma kupić sobie czy swoim dzieciom.



Na ratunek przychodzi stary babciny sposób. Syrop cebulowy.
Czemu akurat to raczej "śmierdzące" warzywo? 
Syrop cebulowy jest świetny na kaszel i przeziębienie. Można podawać go dzieciom, nawet 3 razy dziennie.

Cebula jest bardzo zdrowa. Zawiera witaminę C, B2, P, karotenoidy oraz minerały: krzem, siarkę, fosfor, magnez i cynk. Ma działanie przeciwutleniające.
Sok z cebuli jest stosowany we wszelkich infekcjach i anginach. Posiada właściwości wzmacniające, przeciwzakaźne i grzybobójcze.  
Warzywo to uspokaja nerwy, działa dobrze na serce i tarczycę. Dodatkowo wzmacnia kości i paznokcie.

Cebula czerwona zawiera m.in. sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, B1, B2, B3, B5, B6, C.
Powoduje sadek cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu.






Składniki:
  • 1 duża cebula lub 2-3 małe,
  •  cukier około 6-10 łyżeczek i / lub miód pszczeli

Przygotowanie:
Pokroić cebulę na cztery części i potem w pół plastry. Można też pokroić w kostkę. Umieścić cebulę w słoiku średniej wielkości, albo najlepiej w litrowym. Zasypać cukrem. Przykryć wieczkiem i odstawić na noc. 

Dobre Rady:
Ja dodałam na wierzch posypanej cebuli cukrem jeszcze łyżeczkę miodu lipowego. Zobaczymy jutro co będzie :P 

 Zakończmy to wierszykiem:
 
Wypijemy syropek z cebuli 
I będziemy się dobrze czuli.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz