16.12.2014

Cappucino


          Jak przyrządzić domowe Cappuccino?
Wystarczy mieć dobrą kawę, ekspres do kawy lub kawiarkę czyli ekspres typu MOKA oraz mleko. Najpierw zaparzamy kawę. 

Jak zrobić pianę z mleka?
Nalewamy trochę mleka do wysokiego garnka. Włączamy gaz i podgrzewamy mleko ubijając je trzepaczką lub ubijaczką elektryczna (lepsza, bo ma szybsze obroty). Mleko powinno się zagotować i wtedy powstaje gęsta piana. Do kawy wlewamy mleko, które przed chwilą ubijaliśmy oraz łyżką nakładamy na wierzch pianę. Posypujemy to kakao lub czekoladą. Pycha :)




Ciekawostka:

CAPPUCCINO 

Puszysta, kremowa w smaku kawa przygotowywana z espresso i dużej ilości doskonale spienionego mleka (najczęściej stosowane proporcje to 1:5). Podawane we wcześniej ogrzanych, średniej wielkości filiżankach o grubych ściankach, posypane na wierzchu odrobiną czekolady, kakao lub cynamonu. Istnieją także wersje cappuccino z lodami lub z bitą śmietaną na wierzchu. Serwowana głównie w godzinach porannych, zaliczana jest do grupy kaw śniadaniowych. Włoska nazwa cappuccino wiązana jest z mnichami z zakonu kapucynów i ich habitami w jasnobrązowym odcieniu.

O rodzajach kaw więcej znajdziecie tu:
http://www.aurile.pl/kategoria/swiat-kawy/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz