Ciekawy i prosty przepis na omlet. Wczoraj naszło mnie na tą przekąskę więc długo nie myśląc poszłam i zrobiłam. Wyszło pyszne :)
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1,5 łyżki cukru pudru
- skórka starta z cytryny
- łyżeczka cukru wanilinowego
- łyżka masła do smażenia

Żółtka ucieramy z cukrem i mąką. Białka ubijamy na sztywną pianę. Na pianę wlewamy wcześniej przygotowaną masę z żółtek, cukru i mąki. Delikatnie to łączymy. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i cukier wanilinowy. Rozgrzewamy masło na patelni i wlewamy masę. Smażymy na małym ogniu. Gdy spód się zarumieni delikatnie odwracamy i dosmażamy drugą stronę. Można to podzielić na dwie porcje. Ja smażyłam całość.
DOBRE RADY:
Żeby piana z białek wyszła perfekcyjnie w naczyniu do którego wbijamy białka nie może być wody. Należy też starannie oddzielić białka od żółtek. Po odwróceniu do góry dnem naczynia piana nie może spływać.
Omlet można też upiec w piekarniku w posmarowanej formie.
Życzę Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz