14.06.2013

Ciasto z kruszonką


        Pyszne ciasto zachwyci swym smakiem nie jedno podniebienie. Przypomina jabłecznik.

Fotka niebawem

SKŁADNIKI:
Ciasto :
  • 3,5 szklanki maki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła lub margaryny
 
  • mus jabłkowy lub starte jabłka (ok. 1,5 kg)
  • cukier wanilinowy
Kruszonka:
  • żółtko
  • trochę mąki
  • 1/4 margaryny
  • trochę cukru
PRZYGOTOWANIE:
Z wszystkich składników (prócz jabłek i cukru wanilinowego) wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Na ciasto położone na blaszce o wymiarach 26/40 (30/40). <Piszę to na prośbę  Cioci :) > kładziemy mus jabłkowy.

Kruszonkę robimy z podanych składników. Delikatnie wyrabiamy wszystko palcami. Powinny wyjść małe żółte kuleczki. Napisałam "trochę", bo zależy ile chcemy tej kruszonki mieć.

Na mus sypiemy kruszonkę oraz cukier wanilinowy i pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C.

DOBRE RADY:
Jeśli nie chce nam się robić kruszonki można na mus położyć kawałki ciasta, bo i tak dużo go wychodzi. Wcześniej trzeba wówczas odłożyć sobie go trochę :P
Jabłka dobrze wybrać kwaśne. To zrównoważy smak.
Ciasto można przed nałożeniem musu trochę podpiec, żeby nie było mokre od jabłek. To zagwarantuje nam, że wszystko się upiecze :)

Życzę Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz