Pyszne ciasto zachwyci swym smakiem nie jedno podniebienie. Przypomina jabłecznik.
Fotka niebawem
SKŁADNIKI:
Ciasto :
- 3,5 szklanki maki
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła lub margaryny
- mus jabłkowy lub starte jabłka (ok. 1,5 kg)
- cukier wanilinowy
- żółtko
- trochę mąki
- 1/4 margaryny
- trochę cukru
Z wszystkich składników (prócz jabłek i cukru wanilinowego) wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Na ciasto położone na blaszce o wymiarach 26/40 (30/40). <Piszę to na prośbę Cioci :) > kładziemy mus jabłkowy.
Kruszonkę robimy z podanych składników. Delikatnie wyrabiamy wszystko palcami. Powinny wyjść małe żółte kuleczki. Napisałam "trochę", bo zależy ile chcemy tej kruszonki mieć.
Na mus sypiemy kruszonkę oraz cukier wanilinowy i pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C.
DOBRE RADY:
Jeśli nie chce nam się robić kruszonki można na mus położyć kawałki ciasta, bo i tak dużo go wychodzi. Wcześniej trzeba wówczas odłożyć sobie go trochę :P
Jabłka dobrze wybrać kwaśne. To zrównoważy smak.
Ciasto można przed nałożeniem musu trochę podpiec, żeby nie było mokre od jabłek. To zagwarantuje nam, że wszystko się upiecze :)
Życzę Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz