4.06.2013

Naleśniki na ostro


    Znudziły Ci się zwykłe naleśniki? Oto przepis na naleśniki na ostro. Z mężem uwielbiamy tę potrawę. Ma świetny smak i zawsze smakuje. Jest szybkie i proste do zrobienia.



 SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 800 g mąki
  • 400 ml mleka
  • 400 ml wody (najlepiej gazowanej)
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
Farsz:
  • 400g białego sera
  • 3 kiełbaski śląskie
  • 1 cebula
  • ketchup pikantny
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Robimy ciasto naleśnikowe miksując wszystkie składniki razem. Jak nie mamy wody gazowanej dodajmy szczyptę sody. 
Kiełbaskę  kroimy w kostkę i smażymy na patelni do zarumienienia. Do kiełbasy dodajemy posiekaną drobno cebulę i smażymy do miękkości. Biały ser umieszczamy w misce i rozdrabniamy go widelcem. Do sera wrzucamy usmażoną kiełbaskę z cebulką. Dodajemy ketchup i mieszamy. Ser powinien nabrać różowej barwy. Na koniec doprawiamy do smaku chilli, solą i pieprzem. 
Tak przygotowany farsz rozsmarowujemy na połowie placka. Przykrywamy częścią nie posmarowaną i składamy na pół, żeby wyszedł trójkąt. Obsmażamy jeszcze raz z obu stron do zarumienienia pod przykryciem. Dzięki temu farsz będzie ciepły. 

DOBRE RADY:
Zamiast kiełbasy można użyć podgardla lub boczku.

Życzę Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz