Dziś pieczona karkówka z sosem śmietanowo - chrzanowym.
- około 2 kg karkówki
- 2 łyżeczki chrzanu
- parę ziarenek pieprzu czarnego
- parę gałązek tymianku i listków
- rozmaryn
- pieprz
Przygotowanie:
Karkówkę nakłuwamy w paru miejscach i wciskamy w te otworki gałązki rozmarynu i kuleczki pieprzu.
Smarujemy mięso chrzanem i posypujemy pieprzem, rozmarynem i tymiankiem.
Mięso wstawiamy na cała noc do lodówki, żeby przeszła przyprawami.
Rano rozgrzewamy piekarnik do 220*C i
Mięso można sprawdzić przekrawając je na środku jak jest to pokazane na zdjęciu. Z wierzchu powinno być zarumienione w środku soczyste i miękkie.
Przygotowanie sosu:
Z powstałej wody robimy sos. Odlewamy trochę do miseczki i dodajemy 2-3 łyżeczki śmietany 18% oraz łyżeczkę chrzanu. Wszystko mieszamy.
Życzę Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz