Dziś pieczona karkówka z sosem śmietanowo - chrzanowym.
Składniki:
- około 2 kg karkówki
- 2 łyżeczki chrzanu
- parę ziarenek pieprzu czarnego
- parę gałązek tymianku i listków
- rozmaryn
- pieprz
Przygotowanie:
Czas pieczenia 1,5 godziny (góra i dół oraz termoobieg w piekarniku)
Karkówkę nakłuwamy w paru miejscach i wciskamy w te otworki gałązki rozmarynu i kuleczki pieprzu.
Smarujemy mięso chrzanem i posypujemy pieprzem, rozmarynem i tymiankiem.
Mięso wstawiamy na cała noc do lodówki, żeby przeszła przyprawami.
Rano rozgrzewamy piekarnik do 220*C i
wstawiamy w naczyniu żaroodpornym karkówkę. Pieczemy 30 minut w tym na 15 minut można nastawić termoobieg. Podlewamy odrobiną wody. Po tym czasie mięso odwracamy i pieczemy kolejne 30 minut. Następnie znów odwracamy. Podlewamy wodą. Włączamy termoobieg na 15 minut. Potem już normalnie.
Mięso można sprawdzić przekrawając je na środku jak jest to pokazane na zdjęciu. Z wierzchu powinno być zarumienione w środku soczyste i miękkie.
Przygotowanie sosu:
Z powstałej wody robimy sos. Odlewamy trochę do miseczki i dodajemy 2-3 łyżeczki śmietany 18% oraz łyżeczkę chrzanu. Wszystko mieszamy.
Życzę Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz