11.01.2015

Pieczona karkówka


Dziś pieczona karkówka z sosem śmietanowo - chrzanowym.


Składniki:
  • około 2 kg karkówki
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • parę ziarenek pieprzu czarnego
  • parę gałązek tymianku i listków
  • rozmaryn
  • pieprz
do sosu: śmietana 18% i chrzan.


Przygotowanie:
Czas pieczenia 1,5 godziny (góra i dół oraz termoobieg w piekarniku)
Karkówkę nakłuwamy w paru miejscach i wciskamy w te otworki gałązki rozmarynu i kuleczki pieprzu.
Smarujemy mięso chrzanem i posypujemy pieprzem, rozmarynem i tymiankiem.
Mięso wstawiamy na cała noc do lodówki, żeby przeszła przyprawami.

Rano rozgrzewamy piekarnik do 220*C i
wstawiamy w naczyniu żaroodpornym karkówkę. Pieczemy 30 minut w tym na 15 minut można nastawić termoobieg. Podlewamy odrobiną wody. Po tym czasie mięso odwracamy i pieczemy kolejne 30 minut. Następnie znów odwracamy. Podlewamy wodą. Włączamy termoobieg na 15 minut. Potem już normalnie.
Mięso można sprawdzić przekrawając je na środku jak jest to pokazane na zdjęciu. Z wierzchu powinno być zarumienione w środku soczyste i miękkie.

Przygotowanie sosu:
Z powstałej wody robimy sos. Odlewamy trochę do miseczki i dodajemy 2-3 łyżeczki śmietany 18% oraz łyżeczkę chrzanu. Wszystko mieszamy.

  
Życzę Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz