10.01.2015

Udka kurczaka


     Taki pomysł na obiad. Udka kurczaka smażone, potem duszone w ziołach i pomidorach. Podane z gotowanymi na parze brokułami, ziemniakami i papryką czerwoną.



Składniki:
Składniki w zależności od ilości osób ;)


Przygotowanie:
Udka przyprawiamy (słodka papryka, sól, pieprz, rozmaryn i tymianek) i najlepiej odstawiamy na godzinkę do lodówki. Dzięki temu mięso przejdzie przyprawami i będzie smaczniejsze.
Na patelni rozgrzewamy olej chilli lub rzepakowy. Kładziemy udka i smażymy ze wszystkich stron na rumiano. W między czasie można dosypać przypraw. Dodajemy całe ząbki czosnku i parę gałązek tymianku oraz rozmaryn. Następnie wrzucamy pokrojone pomidory. Dolewamy około pół szklanki wody. Wszystko dusimy pod przykryciem z 20 minut. Czasem obracajmy udka. Po chwili zrobi się nam sos.
Jak na fotce poniżej.
Podajemy z brokułami i papryką oraz ziemniakami. Można oczywiście obrać inne dodatki. Myślę, że świetnie pasowałby tu też ryż.



Jak przygotować brokuły? 
Najlepiej na parze - gotujemy 10 minut. Będą wówczas al dente zieloniutkie i chrupkie. Zachowają dzięki takiej obróbce cieplnej witaminy.
To samo z papryką. Ja ugotowałam ją również dziś na parze.

Dobre Rady:
Pamiętajcie, że mięso najlepiej smakuje świeżo kupione.
Mięso lepiej będzie smakować jeśli poleży koło godzinki czy dłużej w lodówce w przyprawach.
Mięso kurczaka jest najpyszniejsze jak odchodzi od kości.


 Życzę Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz