30.01.2015

Filet z piersi kurczaka z sałatką z fetą


Obiadek z wczoraj. Filety z kurczakowej piersi z sałatką z fetą.
Cała rodzina się zajadała :)


Składniki:
Przepis dla 3-4 osób


Mięso:
  • 2 piersi z kurczaka
  • pieprz i sól oraz słodka papryka

Przygotowanie:
Mięso przekroić wzdłuż na pół. Odciąć też polędwiczkę.
Przyprawić i odstawić na 30 minut do lodówki.
Następnie usmażyć bez tłuszczu z obu stron na rumiano. Ściągnąć z patelni i przykryć pokrywką, dzięki temu kurczak nie będzie suchy w środku.


Sałatka:
  • 0,5 główki sałaty lodowej
  • czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • ogórek
  • pomidor
  • ser typu FETA

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyte wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do miski.
Ser feta pokroić w kosteczkę i dodać do warzyw.
Wszystko przemieszać lekko i polać sosem.





 
Sos do sałatki:
  • olej rzepakowy - około 1/3 szklanki
  • zimna przegotowana woda - około 1/4 szklanki
  • przyprawa "prymat" do sałatek 
  • oregano
  • 0,5 łyżeczki cukru lub miód
  • sok z ćwiartki cytryny
Przygotowanie:
Do słoiczka np. po dżemie lub miseczki wlać olej potem wodę i do tego dodać resztę składników. Wymieszać. Sprawdzić smak i w razie czego dodać w zależności od upodobań któregoś ze składników.
Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i lekko ją przemieszać.


Podajemy z pieczywem.

Dobre Rady:
Mięso można usmażyć na jakimś tłuszczu, chodziło tu o to żeby było lekko strawne.

Do sałatki można użyć warzyw jakich lubimy. Świetnie będą pasowały też oliwki.

Do sosu można użyć oregano i bazylii lub innych przypraw.


 Życzę Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz