Obiadek z wczoraj. Filety z kurczakowej piersi z sałatką z fetą.
Cała rodzina się zajadała :)
Przepis dla 3-4 osób
Mięso:
Przygotowanie:
Mięso przekroić wzdłuż na pół. Odciąć też polędwiczkę.
Przyprawić i odstawić na 30 minut do lodówki.
Następnie usmażyć bez tłuszczu z obu stron na rumiano. Ściągnąć z patelni i przykryć pokrywką, dzięki temu kurczak nie będzie suchy w środku.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyte wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do miski.
Ser feta pokroić w kosteczkę i dodać do warzyw.
Wszystko przemieszać lekko i polać sosem.
- olej rzepakowy - około 1/3 szklanki
- zimna przegotowana woda - około 1/4 szklanki
- przyprawa "prymat" do sałatek
- oregano
- 0,5 łyżeczki cukru lub miód
- sok z ćwiartki cytryny
Do słoiczka np. po dżemie lub miseczki wlać olej potem wodę i do tego dodać resztę składników. Wymieszać. Sprawdzić smak i w razie czego dodać w zależności od upodobań któregoś ze składników.
Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i lekko ją przemieszać.
Podajemy z pieczywem.
Dobre Rady:
Mięso można usmażyć na jakimś tłuszczu, chodziło tu o to żeby było lekko strawne.
Do sałatki można użyć warzyw jakich lubimy. Świetnie będą pasowały też oliwki.
Do sosu można użyć oregano i bazylii lub innych przypraw.
Życzę Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz