Dziś na obiad.....Kurcze pieczone w całości.
Podlewane piwem z ziołami prowansalskimi.
Składniki:
- cały kurczak (1,4 kg)
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- słodka czerwona papryka
- ok.1 szklanka piwa (ja użyłam Żubra)
Przygotowanie:
Kurczaka umyć i osączyć. Przyprawić solom, pieprzem, papryką i ziołami.
Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 200*C. Wstawić w żaroodpornym naczyniu kurczaka do piekarnika. Po 10 minutach podkręcić temperaturę do 250*C i podlać mięso odrobiną zimnego piwa. Piec przez 30 min. Po tym czasie wyciągnąć mięso i odwrócić. Znowu podlać odrobiną piwa. Piec kolejne 30 minut w temperaturze 180*C. Po tym czasie znów odwrócić mięso i piec w 150*C. Pod koniec nastawić termoobieg, żeby skórka się bardziej zarumieniła i była chrupiąca.
Dobre Rady:
Można kurczaka czymś nafaszerować i przyprawić innymi przyprawami.
I gotowe!
Życzę Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz