1.02.2015

Kurcze pieczone na piwie


Dziś na obiad.....Kurcze pieczone w całości. 
Podlewane piwem z ziołami prowansalskimi. 



 
Składniki:
  • cały kurczak (1,4 kg)
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • słodka czerwona papryka
  • ok.1 szklanka piwa (ja użyłam Żubra)


Przygotowanie:
Kurczaka umyć i osączyć. Przyprawić solom, pieprzem, papryką i ziołami.
Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 200*C. Wstawić w żaroodpornym naczyniu kurczaka do piekarnika. Po 10 minutach podkręcić temperaturę do 250*C i podlać mięso odrobiną zimnego piwa. Piec przez 30 min. Po tym czasie wyciągnąć mięso i odwrócić. Znowu podlać odrobiną piwa. Piec kolejne 30 minut w temperaturze 180*C. Po tym czasie znów odwrócić mięso i piec w 150*C. Pod koniec nastawić termoobieg, żeby skórka się bardziej zarumieniła i była chrupiąca.


Dobre Rady:
Można kurczaka czymś nafaszerować i przyprawić innymi przyprawami.


I gotowe!

Życzę Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz