I znowu przeglądałam moje zeszyty kulinarne i natrafiłam na prosty przepis na zupę cebulową.
Już od dawna chciałam taką zrobić. Po tym jak oglądałam Magdę Gessler i jej kultowy program "Kuchenne Rewolucje" (uwielbiam go i ją). Stwierdziłam, że to musi być coś pysznego.
I jak wyszło?
I jak wyszło?
Mąż i Synek się nią zajadali.
W smaku przypomina pomidorową,bo jest kwaskowata.
W smaku przypomina pomidorową,bo jest kwaskowata.
Ciutkę zmieniłam przepis :P
Składniki:
wychodzi na 4-6 porcji
Z lewej smażona cebula, po prawej gotujący się w wodzie ryż |
Tu zalana cebula litrem rosołu z kostki |
- 3 duże cebule (lub 4 średnie)
- pół szklanki ryżu
- litr rosołu lub bulionu z kostki
- 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ryż opłukać zimną wodą na sicie, osączyć i wrzucić do garnka z dużą ilością, wrzącej i lekko osolonej wody. Gotować ryż do miękkości około 15 minut. Jak wlejemy odpowiednią ilość wody to całą pochłonie ryż.
Cebulę obrać, umyć i posiekać.
Zblendowana zupa |
Wlać potem rosół i zamieszać. Gotować jeszcze przez około 15 minut. Użyć blendera do zrobienia z zupy kremu. Następnie wsypać ugotowany ryż i ponownie mocno podgrzać.
Zupę zdjąć z ognia, skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zabielić kwaśną śmietaną. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
I gotowe!
Dobre Rady:
Żeby nadać zupie żółtego koloru można dodać trochę kurkumy.
Jako dodatek do zupy można zrobić grzanki lub tosty z serem.
Życzę Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz