17.12.2014

Zupa ogórkowa na żeberkach


     Pyszna zupa ogórkowa 
Dzieci się zajadały. Maczały sobie chlebek w zupce. Mąż też zjadł z apetytem wszystko.



Składniki:
  • 2 l wody
  • 300 g żeberek wieprzowych
  • kilka ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół średniego selera
  • mały kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 kostki mięsne
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 0,5 kg ogórków kiszonych
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

Do zimnej wody wkładamy pokrojone na mniejsze części żeberka i zapalamy gaz. Wybieramy "szumy" powstałe w wyniku gotowania mięsa. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obieramy i myjemy. Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Porę kroimy w drobną kostkę i też wrzucamy. Seler i pietruszkę wrzucamy w całości. Wrzucamy przyprawy i kostki.
Gotujemy tak by warzywa były miękkie.

Ogórki kiszone ścieramy na tarce na największych oczkach. Następnie podsmażamy je na suchej patelni. Dodajemy do wywaru.
Gotujemy jeszcze parę minut. Tak żeby ogórki były miękkie.

Ze śmietany odrobiny wody i mąki robimy zaprawę. Trzeba dobrze połączyć te składniki, żeby nie było grudek. Wlewamy to do zupy i mieszamy.
Gotujemy zupę jeszcze przez chwile.

Zupę podajemy z pieczywem.

Życzę Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz