Pyszna zupa ogórkowa
Dzieci się zajadały. Maczały sobie chlebek w zupce. Mąż też zjadł z apetytem wszystko.
Składniki:
- 2 l wody
- 300 g żeberek wieprzowych
- kilka ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół średniego selera
- mały kawałek pora
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 kostki mięsne
- 1 kostka bulionu wołowego
- 0,5 kg ogórków kiszonych
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Gotujemy tak by warzywa były miękkie.
Ogórki kiszone ścieramy na tarce na największych oczkach. Następnie podsmażamy je na suchej patelni. Dodajemy do wywaru.
Gotujemy jeszcze parę minut. Tak żeby ogórki były miękkie.
Ze śmietany odrobiny wody i mąki robimy zaprawę. Trzeba dobrze połączyć te składniki, żeby nie było grudek. Wlewamy to do zupy i mieszamy.
Gotujemy zupę jeszcze przez chwile.
Zupę podajemy z pieczywem.
Życzę Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz