Bardzo prosty i fajny sposób na pyszny deser, który szybko się nie psuje. Ja robię go prawie zawsze w połączeniu z bezami, wtedy nic ze składników się nie marnuje. Do tego przepisu potrzeba żółtek , a do bezów białek.
SKŁADNIKI:
- 300g mąki
- 3-4 żółtka
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wódki
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Następnie po usmażeniu posypujemy faworki cukrem pudrem.
DOBRE RADY:
Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypujemy mąki. Kształt chrustów można zrobić inny. Żeby faworki nie wyszły zbyt suche nie rozwałkowujemy zbyt cienko ciasta.
Ciasto wyjdzie mięciutkie jak dolejemy nieco więcej alkoholu.
Życzę Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz