20.05.2013

Chrusty - Faworki


        Bardzo prosty i fajny sposób na pyszny deser, który szybko się nie psuje. Ja robię go prawie zawsze w połączeniu z bezami, wtedy nic ze składników się nie marnuje. Do tego przepisu potrzeba żółtek , a do bezów białek.

   

SKŁADNIKI:
  • 300g mąki
  • 3-4 żółtka
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wódki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:
Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Powinno wyjść mięciutkie. Z kuli ciasta bierzemy małe kawałki i je rozwałkowujemy na cienki placek. Kroimy nożem paski na szerokość około 3-4cm. Potem na ukos mniejsze kawałki. Tak żeby powstały romby. W środku nich robimy nacięcie. Potem przekładamy jeden z rogów rombu przez ten otwór. W małym ganku rozgrzewamy olej, na który  kładziemy chrusty. Smażymy do zarumienienia z obu stron na średnim ogniu.
Następnie po usmażeniu posypujemy faworki cukrem pudrem.

DOBRE RADY:
Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypujemy mąki. Kształt chrustów można zrobić inny. Żeby faworki nie wyszły zbyt suche nie rozwałkowujemy zbyt cienko ciasta.
Ciasto wyjdzie mięciutkie jak dolejemy nieco więcej alkoholu. 



Życzę Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz