Nie wiedziała co zrobić ze schabem i brokułami więc sama wymyśliłam przepis.
Łatwy w przygotowaniu.

- kawałek schabu 0.5-1kg z kością
- brokuł
- majeranek (suszony i świeży)
- sól i pieprz
- czosnek
- mleko

Cały kawałek schabu przekroić w połowie, ale nie do końca. Moczyć w mleku, najlepiej z godzinkę.
Brokuł zmielić w rozdrabniaczu i włożyć do mięsa jak na fotce. Część zostawić na potem. Zamknąć i najlepiej związać sznurkiem całość. Jeśli nie posiadamy sznurka można złączyć mięso wykałaczkami. Włożyć do żaroodpornego naczynia razem z resztą brokuł.Piec w nagrzanym do 200* piekarniku przez 30min. Następnie kolejne 30min. w 150*. Wrzucić do tego 3 ząbki czosnku w skorupce. Mięso w trakcie pieczenia podlewać mlekiem lub wodą. Można pod koniec włączyć termoobieg.
DOBRE RADY:
Schab będzie suchy, gdy zbyt długo będzie stał w piekarniku. Warto dlatego po upieczeniu zjeść go :)
Kiedy upieczesz czosnek w łupince będzie delikatny i słodziutki.
Mięso podawać z ziemniakami lub ryżem.
Życzę Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz