5.05.2013

Schab pieczony z brokułami


    Nie wiedziała co zrobić ze schabem i brokułami więc sama wymyśliłam przepis.
Łatwy w przygotowaniu.




SKŁADNIKI:
  • kawałek schabu 0.5-1kg z kością
  • brokuł
  • majeranek (suszony i świeży)
  • sól i pieprz
  • czosnek
  • mleko

PRZYGOTOWANIE:
Cały kawałek schabu przekroić w połowie, ale nie do końca. Moczyć w mleku, najlepiej z godzinkę.
Brokuł zmielić w rozdrabniaczu i włożyć do mięsa jak na fotce. Część zostawić na potem. Zamknąć i najlepiej związać sznurkiem całość. Jeśli nie posiadamy sznurka można złączyć mięso wykałaczkami. Włożyć do żaroodpornego naczynia razem z resztą brokuł.Piec w nagrzanym do 200* piekarniku przez 30min. Następnie kolejne 30min. w 150*. Wrzucić do tego 3 ząbki czosnku w skorupce. Mięso w trakcie pieczenia podlewać mlekiem lub wodą. Można pod koniec włączyć termoobieg.


DOBRE RADY:
Schab będzie suchy, gdy zbyt długo będzie stał w piekarniku. Warto dlatego po upieczeniu zjeść go :)
Kiedy upieczesz czosnek w łupince będzie delikatny i słodziutki.
Mięso podawać z ziemniakami lub ryżem.

Życzę Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz