13.04.2013

Jajecznica na boczku

    Pyszne i syte śniadanko.  Bardzo lubimy z Mężem jeść jajecznicę na różne sposoby.
Porcja dla 2-3 osób. Zależy ile kto je :P

 
SKŁADNIKI:
  •  6-7 jaj
  • 1 cebula
  • kawałek boczku
  • masło do smażenia
  • sól i pieprz


 PRZYGOTOWANIE: 
Boczek trzeba pokroić w kostkę. Następnie usmażyć go na patelni do momentu zrumienienia.
Cebulę pokroić w pół-księżyce i wrzucić na patelnię; smażyć razem z boczkiem do miękkości.
Dodać odrobinę masła. Jaja powbijać bezpośrednio na patelnię. Potem smażyć na małym ogniu ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem.


DOBRE RADY:
Czas smażenia zależy od tego jaką jajecznicę lubimy. Jedni lubią rzadką inni suchą.
Jeśli jajka rozbijemy i wybełtamy w miseczce kolor jej po usmażeniu będzie inny niż jak rozbijamy bezpośrednio na patelnię.

Do jajecznicy można dodać też inne produkty jak np. szczypiorek, ser żółty. Wszystko zależy od upodobań.
 








 Życzę Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz