13.04.2013

Piersi kurczaka z kieszonką serową w ziołach

      Wpadłam dziś na fenomenalny pomysł na piersi z kurczaka. 
Zwykle smażę je po prostu lub obtaczam w panierce. Tym razem są w ziołach. 
Wyszło wyśmienite. Mąż jadł aż mu się uszy trzęsły!!! :P


SKŁADNIKI:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 4 plastry sera żółtego gouda
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
  • sól

PRZYGOTOWANIE:
W piersi tworzymy tzw. kieszonkę. Ser kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy go w kieszonce.
Piersi przyprawiamy ziołami i solą.
Myjemy i kroimy w paski paprykę.
Na rozgrzewamy olej kładziemy mięso. Smażymy na średnim ogniu aż do zarumienienia. Odwracamy i na to kładziemy paprykę oraz ser jeśli nam trochę zostało (nie zmieścił się do piersi).
Przez chwilę smażymy potem przykrywamy  patelnię pokrywką i dusimy aż papryka zrobi się miękka.
Podajemy z ryżem lub ziemniakami.









DOBRE RADY:
Piersi szybko się wysuszają więc nie smażymy ich długo, będą wówczas bardziej soczyste.
Przy umieszczaniu sera w kieszonce z drugiej strony w piersi może zrobić się dziura. Nie martw się tym, bo ser i tak wypłynie. Wystarczy potem nałożyć go z patelni na mięso.



Życzę Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz