12.04.2013

Bezy

Wspaniały deser, smakuje na pewno inaczej niż w cukierni o 100 razy lepiej.
To jest pewny przepis, zawsze wychodzi. Tylko trzeba robić wszystko według przepisu.  
Moja Mama powiedziała, że robię najlepsze bezy na świecie :)
Oto najlepszy przepis. Zachwyć gości słodkością :)

SKŁADNIKI:
  • 4 białka z jaj
  • 200g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE:
 Białka trzeba starannie oddzielić od żółtek.
Następnie ubić z nich pianę na sztywno.
Dodajemy 4 łyżki cukru pudru i wolno miksujemy.
Potem, gdy piana będzie lśniąca i sztywna dodajemy resztę pudru i cukier waniliowy.
Delikatnie mieszamy masę łyżką. Potem lekko ubijamy.
Masa powinna być sztywna.
Wykładamy łyżką małe porcje na papier pergaminowy położony na blaszce. Tak kształtujemy bezy, żeby nie były większe niż 1.5-2cm.
Suszymy przy lekko uchylonym piekarniku przez 40min. w 120-140*C.













DOBRE RADY:
Pod koniec pieczenia (5min) warto włączyć termoobieg. Po 40min. wyciągamy z piekarnika bezy i zostawiamy je do ostygnięcia. W środku bezy robi się coś jak pusta przestrzeń więc można tam umieścić np. konfiturę czy owoce. Najpierw jednak trzeba je trochę po wydrążeniu jeszcze wysuszyć.
Bezy można  podawać też jako "kanapka" w środek umieszczając bitą śmietanę lub inna masę.
Jeśli chcemy zrobić większe ciastka musimy wydłużyć wtedy czas suszenia.

Życzę Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz