13.04.2013

Zupka Jarzynowa dla Dzidzi

    Kiedy urodził się mój Synek postanowiłam, że będę gotować mu obiadki sama. 
To ciekawy i łatwy przepis na Zupkę, którą moje Dziecko uwielbia :)
Synek ma już 15 miesięcy więc lubi kawałki nie papkę. Dla mniejszego Malucha zupkę trzeba potraktować blenderem.



SKŁADNIKI:
  • 1 marchewka
  • mały kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • 1 jajko 
  • 0.5 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 0.5 łyżeczki majeranku
  • liść laurowy
  • 1 ziarnko ziela angielskiego
  • sól

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obieramy i myjemy. Kroimy wszystko w kostkę. Do garnka nalewamy trochę wody. Następnie wrzucamy do niego warzywa oraz natkę, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz szczyptę soli. Wszystko powinna przykrywać woda. Po zagotowaniu dodajemy rozbite jajko i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 min. przy uchylonej pokrywce.

DOBRE RADY:
Dzięki jajku zupka jest treściwsza i ciut gęstsza.
Podczas gotowania z jajka powstaje coś jakby kożuch, ale to normalne. Trochę przeszkadza, bo pokrywka może podskakiwać, ale wystarczy wtedy więcej ją odkryć.
Dla maluszków poniżej roczku nie trzeba dodawać soli.  Musimy zupkę też zblenderować.

Życzę Smacznego :) Najmłodszym :P


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz