12.04.2013

Chleb w jajku

Często zostaje nam "stary" chleb. 
Co z nim zrobić?
Przedstawiam bardzo prosty sposób na odświeżenie chleba lub bułki.  
Przepis sprawdza się też, gdy brak pomysłów na śniadanie czy kolację.


SKŁADNIKI: 
  • czerstwe pieczywo (chleb lub bułki),
  • 2-3 jaja  (zależy ile chcemy zrobić kromek, może będzie potrzebne nawet  5 jaj),
  •  olej do smażenia, chyba że wolimy masło (ja osobiście smażę na oleju).

PRZYGOTOWANIE: 
 Jajka trzeba wybełtać w miseczce bądź głębokim talerzu. 
Olej rozgrzać na patelni. 
Moczymy pieczywo w rozbełtanym jajku z jednej i z drugiej strony. Następnie kładziemy je na rozgrzany tłuszcz. 
Smażymy aż się zarumieni.






Dobre rady:
Chleb będzie bardziej chrupiący, kiedy lekko zamoczymy go w jajku. Podczas długiego nasiąkania jajem chleb będzie mięciutki. 
Tak przygotowana strawa smakuje dobrze z ketchupem. 
Na smażony chleb można nałożyć trochę startego sera żółtego. To kwestia gustu :)

Życzę smacznego :) 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz