Co z nim zrobić?
Przedstawiam bardzo prosty sposób na odświeżenie chleba lub bułki.
Przepis sprawdza się też, gdy brak pomysłów na śniadanie czy kolację.
SKŁADNIKI:
- czerstwe pieczywo (chleb lub bułki),
- 2-3 jaja (zależy ile chcemy zrobić kromek, może będzie potrzebne nawet 5 jaj),
- olej do smażenia, chyba że wolimy masło (ja osobiście smażę na oleju).
PRZYGOTOWANIE:
Jajka trzeba wybełtać w miseczce bądź głębokim talerzu.
Olej rozgrzać na patelni.
Moczymy pieczywo w rozbełtanym jajku z jednej i z drugiej strony. Następnie kładziemy je na rozgrzany tłuszcz.
Smażymy aż się zarumieni.
Dobre rady:
Chleb będzie bardziej chrupiący, kiedy lekko zamoczymy go w jajku. Podczas długiego nasiąkania jajem chleb będzie mięciutki.
Tak przygotowana strawa smakuje dobrze z ketchupem.
Na smażony chleb można nałożyć trochę startego sera żółtego. To kwestia gustu :)
Życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz