12.04.2013

Karkówka pieczona z pieczarkami, cebulą i papryką

Bardzo SMACZNE i łatwe do przyrządzenia danie. 
Mój Mąż uwielbia dania mięsne, a  to ubóstwia.  
Proste składniki oraz prosty sposób przyrządzenia sprawia, że to danie można robić często :) 
Tylko włożyć do piekarnika i już :)

 SKŁADNIKI:
  • 500-600g karkówki ,
  • 4-5 cebule,
  • 250g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • sól i pieprz
  • smalec



 PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę kroimy w małe plastry.
Potem solimy i pieprzymy. Następnie mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia lub blaszki, posmarowaną lekko smalcem.
Pieczarki i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa myjemy,  kroimy  i wkładamy do miski razem.
 Warzywa z miski przesypujemy na mięso.
 Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200*C na godzinę. Po tym czasie pieczemy jeszcze pół godziny w 150*C.
Tak przyrządzoną karkówkę można podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszą. 
Po upieczeniu


Życzę Smacznego :) 



1 komentarz: