26.10.2014

Ciasto MARCHEWKOWE



      Bardzo prosty przepis na pyszne ciasto, od koleżanki Żanety. Której bardzo za niego dziękuję.
Smakuje mężowi i synkowi :) Wychodzi mięciutkie i jakby mokre - nie suche. Idealne do kawy :D


Składniki:
Wychodzi na dużą blachę dla całej rodziny. Jeśli chcemy otrzymać mniejszą porcję podzielmy wszystkie składniki na pół.
  • 6 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 3 szklanki cukru
  • 3 szklanki oleju
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki startej marchewki



 Przygotowanie:
Całe jaja ucieramy z cukrem za pomocą miksera. Do tego stopniowo dodajemy mąkę. Następnie dodajemy olej , proszek do pieczenia, sodę, cynamon.

Marchewkę ścieramy na tarce na średnich oczkach (można na dużych lub średnich też wyjdzie pyszne). Tak przygotowaną marchewkę wrzucamy do ciasta i mieszamy łyżką.
Blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą (można użyć pergaminu) i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180*C na 55 minut.




Dobre Rady:
Jak robimy mniejszą porcje ciasta zmniejszmy też trochę czas pieczenia (40min.).
Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Życzę Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz